Doorgaan naar hoofdcontent

Wegwerp versus wasbaarVroeger toen wij, de mens, alles nog met de hand moesten maken zouden we er niet aan denken om gebruiksvoorwerpen na een keer gebruiken weg te gooien en een nieuwe te pakken. Maar sinds de mechanisatie van onze productieprocessen zijn heel veel wegwerp varianten op de markt gekomen. Wegwerp washandjes, wegwerp schoonmaakdoekjes, wegwerpkruiken (ook wel bekend als ‘blikjes’) en ga zo maar door. Drogisterijen liggen vol met wegwerp artikelen terwijl hun herbruikbare zusjes de winkel uit gebonjourd zijn. Een doekje of washandje kom je keer op keer weer tegen in de was. Je gooit het niet in de prullenbak, maar in de wasmand. Vervolgens kom je het weer tegen als je de was gaat sorteren, als je de was gaat ophangen zie je hem weer en wéér als je de droge was moet opruimen. Wat een gedoe zeg! Er komt geen einde aan. In het begin van de opmars van deze één-keer-gebruiksartikelen was het vooral geweldig. Je kocht een voorraad, na gebruik van één watje gooi je het in de afvalemmer, je man zet het afval aan de straat en je hebt er geen omkijken meer naar. Echter, als 21e eeuwse mensen weten we veel meer over productieprocessen en afvalverwerking. We produceren in Nederland 550 kilo per persoon per jaar (bron: cbs). Moet je je eens voorstellen dat je het afval van je gezin een jaar op spaart in je tuin. Dat zal er niet heel gezellig uit zien (om over de geur maar even helemaal niet te spreken). In Nederland wordt (o.a. op last van de EU) gewerkt aan het terugdringen van deze gigantische afvalproducties. Door bijvoorbeeld veel afval te scheiden en het daardoor te kunnen recyclen of beter te kunnen verwerken. 

http://www.refdag.nl/polopoly_fs/knowaste_in_arnhem_zamelt_gebruikte_luiers_in_1_20682!image/4122592680.jpg
 
Luiers
Bij mij thuis scheiden we veel van ons afval, glas, papier, plastic en gft verzamelen we apart. Maar wij wilden meer doen. Wij wilden het afval wat wij zelf produceren terug brengen. We hebben een gezin met twee jonge kinderen. Een grote kostenpost, en ik denk de grootste afvalveroorzaker, is het luiergebruik. Maar die mooie wegwerpluiers die zich volzuigen met de urine van je kind zijn niet de enige optie! Er bestaan tegenwoordig zo veel verschillende soorten herbruikbare luiers die nagenoeg hetzelfde gemak kennen als de wegwerpvariant. Wij hebben tijdens de verwachting van onze tweede gekozen voor een wasbare luier (volgende week meer over deze specifieke luier). Maar niet voordat we de voor en nadelen goed tegen elkaar hadden afgewogen. Ik zet ze even voor je op een rij:

Voordelen

 • Minder afval; de jaarlijkse afvalberg van luiers in Nederland is 165 miljoen kilo (bron: milieu centraal), dat kan door het gebruik van wasbare luiers ver worden teruggebracht
 • Uiteindelijk kost het je minder geld; er zijn op internet verschillende rekensommetjes te vinden (zoals hier of hier)
 • Zachter voor de billetjes; wasbare luiers ademen meer dan wegwerp luiers
 • Minder lang in de luiers; Er wordt beweerd dat kinderen die een wasbare luier om krijgen eerder zindelijk worden. Hoewel ik geen wetenschappelijk onderzoek kan vinden wat dit onderbouwt is er een logische redenatie die de bewering ondersteunt. Wegwerp luiers zijn gemaakt om heel goed te absorberen, na een klein plasje is de luier snel weer droog. Een wasbare luier blijft vochtig, het kind voelt dus beter dat het heeft geplast. Voelen dat er iets gebeurt daar beneden is een belangrijke stap in het zindelijkheidsproces.
 • Je hoeft maar 1 keer luiers aan te schaffen en bent dan voor een paar jaar klaar (afgezien van het wasmiddel en eventuele inlegvelletjes)
 • Ze zijn in veel vrolijke kleurtjes en leuke motiefjes. En persoonlijk vind ik een baby met wasbare luierbilletjes er ontzettend schattig uit zien

Nadelen

 • Het wassen en vooral het ophangen van de luiers is extra werk
 • De aanschafkosten zijn best een flinke uitgave in één keer
 • Als je onderweg een vieze luier verschoont moet die in de tas mee naar huis. Sommige mensen nemen voor onderweg wegwerpluiers mee. Wij hebben een zogenoemde wet-bag, een waterdichte zak om de luiers in te vervoeren.

Een heel groot misverstand tegenwoordig is dat men nog steeds het beeld voor zich heeft van de poepluiers die moeten woorden uitgespoeld en geschrobd. Maar wasmachines zijn tegenwoordig zo goed in hun werk dat ze een vieze poepluier echt wel schoon krijgen. Je hoeft alleen het papieren inleggertje in de wc te gooien en de luier kan dan met ontlasting en al in de luieremmer.


Er zijn ook andere wasbare hygiëne artikelen:

 • Billendoekjes; als je wasbare luiers gebruikt zijn deze een absolute aanrader. Je kunt ze zelf maken of ergens kopen. Iedereen die wel eens een luie verschoont kent de routine: luier open, billen schoon maken met een doekje, doekje in de luier, luier met doekje en al in de luieremmer. Als je een combinatie van wasbaar en wegwerp gebruikt wordt dit serene ritme verstoord. Met wasbare billendoekjes niet! Daarbij kun je zelf kiezen of je alleen water gebruikt of een (zelfgemaakte) lotion. En hoeveel nattigheid wil je op je doekje. Voor een plasluier gebruik je een klein beetje lotion om de billen even op te frissen, voor een poepluier gebruik je een lekker nat doekje.
 • Zoogcompressen; die gebruik ik zelf met veel plezier. Ze zijn er in leuke printjes en ze zijn veel minder goed zichtbaar dan de wegwerpcompressen. Bovendien zijn de wasbare compressen ademend, dat helpt problemen als spruw te voorkomen.
 • Maandverband en inlegkruisjes; deze wil ik ook gaan proberen maar hoop ik voorlopig niet nodig te hebben. Ook hier is een groot voordeel dat ze beter ademen en dus helpen een schimmelinfectie en irritatie te voorkomen. Ergens lijkt het me een smerig idee, maar ik kan ze gewoon in de luieremmer erbij gooien. En ik denk dat het een kwestie van wennen is.
 • Schoonmaakdoekjes voor het gezicht; in dit blog staat een leuk voorbeeld van hoe je zelf wasbare watjes kunt maken. Deze staan nog op mijn to-do lijstje. Op deze manier kun je zelf kleurtjes kiezen (en handig om je restjes katoen op te maken)
 • Washandjes; klinkt heel logisch, maar waarom gebruiken zo veel vrouwen dan toch watjes en wegwerpdoekjes met vervelende lotion erop?
 • Hydrofiele snoetenpoetsers; waar wij eerst een pakje vies zoet ruikende snoetenpoetsers op tafel hadden liggen voor na het eten, gebruiken we nu gewoon hydrofiele spuugdoekjes en een beetje water om etensresten van het gezicht en de handen van onze dochter te poetsen.

Zo zie je maar, het is misschien even wennen, maar er zitten veel voordelen aan het terugschakelen op herbruikbare artikelen. Hieronder staat een rijtje met mijn favoriete webshops van bovenstaande artikelen. Volgende week schrijf ik een uitgebreide gids over het hoe en wat met wasbare luiers (hoe je ze gebruikt en welke soorten er zijn, om je te helpen kiezen). Ook zal ik een review geven van de luiers (en aanverwante artikelen) die wij gebruiken. 

Webshops
Kaatje katoen 
Mooregreen 
Borstgevoed.nl 
Babybum 

Reacties

 1. Ik ben een paar maanden geleden overgestapt op wasbare inlegkruisjes vanwege het milieuaspect. Ik moet zeggen: het bevalt super! Ik vind het juist minder vies dan de wegwerpversie omdat de wasbare versie uiteraard niet wit is dus dan zie je het minder ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed stuk. Wij gebruiken ook wasbare luiers en ik ben consulente van kaatje katoen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naast wasbare inlegkruisjes bestaan er ook menstruatiecupjes die herbruikbaar zijn: http://www.greenjump.nl/Product/Verzorging/Menstruatieproducten/Menstruatiecup-Femmecup. Misschien zijn die handiger bij het zwemmen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Inenten – waarom wel (of waarom niet)?

Iedere ouder wordt er al snel mee geconfronteerd. Ga je vaccineren? In de meeste gevallen doen mensen dat gewoon zonder erbij na te denken. Ja iedereen doet het dus waarom niet. Maar net als alle opvoedkundige kwesties is het wel verstandig hier even bij stil te staan en zeker te weten dat je achter je eigen keuze staan. Maar het is nog niet makkelijk om echte objectieve informatie te vinden. Ik wilde jullie dat geven, maar bij het inlezen merkte ik al snel dat dit echt ontzettend moeilijk, bijna onmogelijk, is. In 1957 werd in Nederland het rijksvaccinatieprogramma (RVP) ingevoerd. De vaccinaties in dit programma bieden bescherming tegen 12 kinderziektes, namelijk: Baarmoederhalskanker : Hiertegen krijgen meisjes sinds 2010 als zij 13 jaar worden een uitnodiging voor een inenting tegen het humaan papillomavirus (HPV) wat een voor een groot deel de veroorzaker is van baarmoederhalskanker. Bof : een ziekte van de speekselklieren die in 0.4-1% van de gevallen kan lei

Borstvoeding – de wondere wereld van een tandemende moeder

Toen ik na mijn blog over vaccineren op facebook verzuchtte dat ik de volgende keer een luchtiger onderwerp zou kiezen, maar nog niet precies wist wat, vroeg een aantal mensen me of ik niet eens wat leuks over tandemvoeden kon schrijven. Tandemvoeden is de populaire term voor het tegelijkertijd borstvoeding geven aan twee kinderen van verschillende leeftijd. U vraagt, wij draaien. Er werd specifiek gevraagd om een positief stuk omdat het niet een heel gebruikelijk iets is en er daarom vaak met scheve ogen naar wordt gekeken. Ik tandem zelf nu ruim 5 maanden en zal jullie meenemen in mijn routine en belevingen als tandemvoedende moeder. Waarom? Toen wij besloten onze kinderen borstvoeding te geven (ja ik doe het voeden, maar de beslissing namen we samen en zonder Pieter was het niet gelukt, meer daarover lees je HIER ) namen we ook direct het besluit dat we hier in principe mee door zouden gaan tot onze dochter daar zelf mee zou stoppen. Langvoeden (d.w.z. langer dan 6 maand

Wat aten wij - Couscous pannekoeken

Naar mijn idee kan ik redelijk koken (ik krijg in ieder geval weinig klachten). Maar iets waar ik echt heel erg slecht in ben is hoeveelheden inschatten. Daardoor wil het nog wel eens gebeuren dat er wat over blijft. Zo aten wij laatst couscous, maar ondanks dat dat er bij ons alle drie goed in gaat, bleef er een goede hoeveelheid over. Invriezen vind ik niet zo geslaagd want daar wordt het papperig van. Weggooien vond ik al helemaal geen optie. Toen heb ik wat inspiratie gezocht op internet en daar mijn eigen ding van gemaakt. Het resultaat was een stapeltje overheerlijke pannenkoeken die ervoor zorgde dat mijn dochter 3 dagen later nog vroeg om "koekie koekie". Hieronder het recept, fotowaardig was het niet echt. Ingredienten: 200 gram gare couscous 100 gram bloem 100 gram volkoren roggemeel 2 eieren 200 ml melk Olie om in te bakken Wij hebben couscous van de molen in Wageningen. Die is heerlijk vol van smaak en wordt niet snel papperig, papperige couscous is iets