Wat een kind in de jonge jaren te eten krijgt is bepalend voor de rest van het leven. Als een jong kind veel suiker en slechte vetten krijgt zal het later meer moeite hebben om op gewicht te blijven. Nu is Libby dankzij ons al enigszins erfelijk belast met een lichaam wat vet graag op slaat. Mede hierom hebben wij besloten haar suikerinname te beperken. Dit betekent dat zij niets krijgt waar toegevoegde suikers in zitten. Als je dan af en toe een lekker tussendoortje wilt geven kom je voor een probleem te staan. Als je gaat kijken naar de inhoud van kinderkoekjes van bijvoorbeeld Liga, zit daar altijd suiker in. We halen nu regelmatig koekjes bij de Wageningse molen, deze zijn gezoet met natuurlijke zoetstoffen zoals dadelpasta. Maar dat is best prijzig. Aangezien ik het ook leuk vind om zelf wat te knutselen in de keuken hebben we een cupcakemachine gekocht. Hier kun je zeven cupcakes tegelijk in bakken en hoef je niet je hele oven op te warmen. Zeven cakejes is precies genoeg voor een week (als mama er niet stiekem eentje pikt).
Voor de cupcakes gebruik ik eigenlijk gewoon wat ik in huis heb. Ik had drie 'recepten' (zoals jullie weten doe ik maar wat en zijn dit allemaal eenmalige baksels dus niet geperfectioneerd) opgeschreven, maar ben er helaas een verloren.
Pompoencupcakes
Hier had ik wel een grotere lading van gemaakt voor op vakantie. Denk dat het een stuk of 21 cakejes waren.
150g zachte boter
175g dadelpasta (die maak ik zelf)
2 eieren
300g speltbloem
300g fijngeraspte rauwe pompoen
beetje kaneel of piment
beetje bakpoeder
meng de boter, speltbloem, bakpoeder en eieren tot een glad beslag. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en schep goed door. Verdeel het over vormpjes of de plekken in je cupcakemaker en bak tot ze klaar zijn :) je kunt dat met een satéprikker checken.
Citroen en pruimen
25g boter
25g ei
25g speltbloem
25g roggebloem
beetje bakpoeder
rasp van een halve citroen
paar scheutjes melk
7 gedroogde pruimen in stukjes
de bereiding is hetzelfde idee als hierboven
Kokos ananas
Dit is het verloren recept. Maar ik wil jullie het idee niet onthouden. Er was wat ananas over en ik had ook nog geraspte kokos. Dat is natuurlijk een heerlijke tropische combinatie! Verder heb ik geloof ik hier gewoon zelfrijzend bakmeel gebruikt. Deze waren echt ontzettend lekker. Ik heb hard op mezelf in moeten praten dat ze voor Libby waren en ik er maar eentje mocht eten.
Voor de cupcakes gebruik ik eigenlijk gewoon wat ik in huis heb. Ik had drie 'recepten' (zoals jullie weten doe ik maar wat en zijn dit allemaal eenmalige baksels dus niet geperfectioneerd) opgeschreven, maar ben er helaas een verloren.
Pompoencupcakes
Hier had ik wel een grotere lading van gemaakt voor op vakantie. Denk dat het een stuk of 21 cakejes waren.
150g zachte boter
175g dadelpasta (die maak ik zelf)
2 eieren
300g speltbloem
300g fijngeraspte rauwe pompoen
beetje kaneel of piment
beetje bakpoeder
meng de boter, speltbloem, bakpoeder en eieren tot een glad beslag. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en schep goed door. Verdeel het over vormpjes of de plekken in je cupcakemaker en bak tot ze klaar zijn :) je kunt dat met een satéprikker checken.
Citroen en pruimen
25g boter
25g ei
25g speltbloem
25g roggebloem
beetje bakpoeder
rasp van een halve citroen
paar scheutjes melk
7 gedroogde pruimen in stukjes
de bereiding is hetzelfde idee als hierboven
Kokos ananas
Dit is het verloren recept. Maar ik wil jullie het idee niet onthouden. Er was wat ananas over en ik had ook nog geraspte kokos. Dat is natuurlijk een heerlijke tropische combinatie! Verder heb ik geloof ik hier gewoon zelfrijzend bakmeel gebruikt. Deze waren echt ontzettend lekker. Ik heb hard op mezelf in moeten praten dat ze voor Libby waren en ik er maar eentje mocht eten.
Reacties
Een reactie posten